Yvore logo met text

Ervaringsdeskundige Ondersteuning

BURN-OUT

Tegenwoordig is er veel aandacht voor burn-out. En terecht! Want volgens TNO heeft momenteel 17% van de werkenden te maken met burn-out en toch denken we vaak dat het alleen een ander overkomt en niet ons. Juist dat maakt preventie lastig want als we zelf niet zien wat we doen, hebben we het gedrag dat ons naar een burn-out leidt niet in op tijd in de gaten.

WAT IS EEN BURN-OUT?

Burn-out is het Engelse woord voor “opgebrand” en is het eindpunt van een langdurige periode van stress en (over)spanning. Hierdoor krijg je last van zowel lichamelijke als geestelijke uitputting. Een burn-out krijg je niet alleen door stress op je werk maar kan ook ontstaan door spanningen in je privésfeer. Meestal is het een combinatie van die twee die ervoor zorgt dat alles je teveel wordt.
Bij een burn-out zijn vaak zowel je fysieke als mentale energiereserves volledig “opgebrand”. In het begin lukt het je nog met veel moeite om dit te negeren en door te bijten maar na een tijdje lukt dat echt niet meer. Alles wordt je teveel. Als je hier niets mee doet dan verandert jouw situatie ook niet.

 

BEN JIJ BANG VOOR EEN BURN-OUT?

Lukt het je niet meer om, zowel op je werk als privé, alle ballen hoog te houden? Door chronische stress en druk kun je burn-out raken. Denk jij dat jou dat niet kan gebeuren? Als je dit leest, kan het zomaar zijn dat je daar nu al naar op weg bent. Luister naar jouw gevoel en doe er iets mee!

WAT ZIJN DE OORZAKEN VAN EEN BURN-OUT?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het krijgen van een burn-out. Vaak spelen bepaalde persoonskenmerken een rol. Bijvoorbeeld als je erg perfectionistisch bent en dus hoge eisen aan jezelf stelt of als je het lastig vind om “nee” te zeggen. Maar ook situaties in je leefomgeving waar je geen controle over hebt kunnen een oorzaak zijn. Als je weet wat bij jou de oorzaken zijn, kan dit je helpen om (ergere) klachten te voorkomen of vroegtijdig te herkennen. 

                         welke fases doorloop je

Mogelijke oorzaken waardoor je de controle over je leven kunt kwijtraken:

Vaak is het een opeenstapeling van meerdere gebeurtenissen waardoor je veerkracht (tijdelijk) minder is. Uit ervaring weet ik wat dat met je leven kan doen. En nog belangrijker………..ik ben hiervan hersteld!

PSYCHISCHE SYMPTOMEN BURN-OUT

Veel voorkomende psychische symptomen die je kunt herkennen zijn geheugen- en concentratieproblemen. Je hebt vaker een kort lontje en bent sneller emotioneel. Je voelt je uitgeput en opgebrand. Dit zijn klachten die kunnen duiden op een burn-out.

Misschien herken jij één van de onderstaande psychische klachten:

LICHAMELIJKE SYMPTOMEN BURN-OUT

De uitputting die kenmerkend is voor een burn-out uit zich ook lichamelijk. Zelfs ’s morgens opstaan kan soms al als teveel aanvoelen. Andere lichamelijke klachten die je kunt ervaren zijn:

Ik ben gespecialiseerd in het ondersteunen bij burn-out klachten onder andere vanuit mijn eigen ervaringen.

ADVIESGESPREK AANVRAGEN

Helaas werkt het contact formulier nog niet goed
Ik verzoek je dan ook contact op te nemen via de mail; info@yvore.nl of telefonisch; 06 2339 4592
EXCUSES VOOR HET ONGEMAK!