Yvore logo met text

Ervaringsdeskundige Ondersteuning

 

HOOG SENSITIVITEIT

Hoog sensitiviteit

Hoe vaak ik vroeger niet gehoord heb dat ik wel van mijn gevoeligheid af kon komen als ik maar mijn best deed. Nu weet ik wel beter. Hoog sensitiviteit is gewoon een aangeboren persoonskenmerk, net zoals een karakter. Hoog sensitiviteit “heb” je niet maar je “bent” hoog sensitief. En waar ik vroeger dacht dat ik de enige was, blijkt dat 1/5 van de mensen HSP is. Helaas wordt je als HSP in de huidige maatschappij nog vaak niet geaccepteerd al komt daar wel langzaam verandering in en wordt het steeds vaker erkend als een kwaliteit die iets positiefs kan toevoegen.

Omgaan met hoog sensitief zijn

Toen ik op een goede manier leerde omgaan met mijn hoog sensitief zijn, kon ik mijn talenten en kwaliteiten die ik in me heb ontwikkelen. Ik kreeg meer inzicht in mezelf en kan daardoor mijn talent op de juiste manier inzetten. Als hoog sensitief persoon met zelfinzicht begrijp ik mezelf veel beter en ik kan ook accepteren waarom ik op een bepaalde manier reageer op verschillende situaties, mensen en emoties. Ik heb meer energie, ik ben productiever en ik heb geleer op mijn intuïtie te vertrouwen. Nu zie ik het juist als een prachtige eigenschap waar ik op een positieve manier gebruik van kan maken.

Wat is hoog sensitiviteit dan voor jou?

Kort gezegd krijg je als hoog sensitief persoon de hele dag door veel meer informatie binnen dan anderen. Je voelt veel beter aan hoe de ander zich voelt en ook als er een vervelende sfeer hangt in een ruimte dan voel je dat feilloos aan. Als je hoog sensitief bent, zijn je zintuigen ook vaak een stuk scherper dan die van iemand die niet hoog sensitief is. Je vindt het vaak fijn om in een rustige omgeving te zijn. Harde geluiden zijn al snel teveel. Ook je vermogen om te ruiken kan een stuk beter ontwikkeld zijn waardoor je meer last kunt hebben van vieze geurtjes. Ook warmte of kou, fel licht, etiketjes in je kleding en allerlei dingen die voor anderen normaal voelen kunnen jou extra irritatie geven. Door al deze extra indrukken kun je sneller overprikkeld raken en heb je meer rust nodig. Als je die rust niet op tijd neemt dan kan dat leiden tot uitbarstingen van boosheid of emotie.

Ben jij hoog sensitief? Dan ben je waarschijnlijk ook erg creatief. Denk aan erg muzikaal zijn, goed kunnen schrijven of heel mooi kunnen tekenen. Je kunt vaak erg genieten van mooie dingen en van de natuur. Kortom je bent een gevoelig persoon die haar omgeving heel mooi een spiegel voor houdt. Gaan de dingen goed dan gaat het goed met jou. Maar je kunt ook heel goed voelen als er ergens iet mis is. Eigenlijk ben je gewoon een thermometer voor de gevoelstemperatuur.

 

 

 

ADVIESGESPREK AANVRAGEN

Helaas werkt het contact formulier nog niet goed
Ik verzoek je dan ook contact op te nemen via de mail; info@yvore.nl of telefonisch; 06 2339 4592
EXCUSES VOOR HET ONGEMAK!