Yvore logo met text

Ervaringsdeskundige Ondersteuning

 

FIBROMYALGIE

WAT IS FIBROMYALGIE PRECIES?

Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd. Je hebt last van chronische pijn in spieren en bindweefsel. Daarnaast kunnen er onder andere concentratieproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid en stijfheid optreden. De klachten zijn vaak wisselend en het ene moment heviger aanwezig dan het andere moment. Het komt waarschijnlijk uit verstoring in het centrale zenuwstelsel maar een duidelijke oorzaak is tot nu toe nog niet gevonden. Daardoor behoort het tot de zogenoemde SOLK: Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.’’

WAT ZIJN DE SYMPTOMEN?

Bij fibromyalgie is sprake van overprikkeling van het zenuwstelsel, ook wel sensitisatie genoemd. Daardoor kan iets wat gewoonlijk niet pijnlijk is, zoals aanraking, temperatuurwisselingen, licht of lawaai, al pijn veroorzaken. Dit leidt tot een secundair probleem: ernstige vermoeidheid, die eveneens vaak chronisch wordt. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel, want chronische vermoeidheid leidt ook weer tot chronische pijn. Daarnaast zijn er vaak nog allerlei andere klachten die een rol spelen, zoals hoofdpijn of migraine, buikklachten, concentratieproblemen en verhoogde spierspanning.

HELAAS WORDT VAAK NOG GEDACHT DAT IEMAND ZICH MAAR WAT INBEELDT OF OVERDRIJFT

WIE ZIJN ER VATBAAR VOOR?

Vaak zijn dit mensen die langere tijd onder hoge stress hebben geleefd, die vaak perfectionistisch zijn of niet tevreden met zichzelf. Zij hebben een grotere kans om fibromyalgie te ontwikkelen. Het zijn vaak mensen die te lang over hun grenzen zijn gegaan. Ook dat de mate van chronische stress in onze maatschappij de laatste jaren sterk is toegenomen kan een mogelijke oorzaak zijn van de toename in fibromyalgie.

WAAROM IS HET ZO MOEILIJK TE DIAGNOSTICEREN?

Als een patiënt zich met pijnklachten meldt bij de huisarts, zal die meestal een bloedonderzoek laten doen. Maar vaak wordt er geen lichamelijke oorzaak gevonden voor de pijn. Meestal probeert de arts de pijn te verminderen door middel van pijnstilling of fysiotherapie. Mijn eigen ervaring is dat dat wel even de pijn verzacht maar meestal maar van korte duur.

Als er geen lichamelijke oorzaak te vinden is, zal het wel tussen de oren zitten, wordt vaak gedacht.
Helaas is dat wel vaak de conclusie. Dit bagatelliseren is zeer schadelijk voor mensen met fibromyalgie en geeft het gevoel dat ze niet serieus worden genomen. Dat kan de klachten verergeren. Ook als behandeling uitblijft, gaat de overprikkeling van het zenuwstelsel verder. Uiteindelijk is dat wél te zien op scans: er treden veranderingen op in de hersenfunctie. 

              Tenderpoints

 

WAT HEEFT MIJ GEHOLPEN?

Alles wat ik hiervoor beschreven heb, heb ik ook zelf ervaren. Uiteindelijk kwam ik terecht bij een reumatoloog die de test deed met de tenderpoints die bij mij allemaal zeer pijnlijk waren. Het gesprek eindigde met de mededeling dat ik er maar mee moest leren leven en dat hij niets voor mij kon doen. En dan begint de lange weg naar acceptatie.
Inmiddels heb ik geleerd om te voelen wat ik nodig heb en kan ik daar ook gehoor aan geven. Ik zet voor mezelf regelmatig de Healy in, ik maak gebruik van de essentiële oliën, ik doe oefeningen om de spanning in mijn lichaam te verminderen en gebruik een paar voedingssupplementen. En weet je wat het mooie hieraan is? Mijn pijnklachten zijn heel veel verminderd, ik slaap veel beter en mede hierdoor ben ik minder vermoeid.

 

 

 

 

ADVIESGESPREK AANVRAGEN

Helaas werkt het contact formulier nog niet goed
Ik verzoek je dan ook contact op te nemen via de mail; info@yvore.nl of telefonisch; 06 2339 4592
EXCUSES VOOR HET ONGEMAK!