Yvore logo met text

Ervaringsdeskundige Ondersteuning

SLECHTHOREND

 

GEVOLGEN VAN SLECHTHORENDHEID

Slechthorendheid betekend meer dan het minder goed kunnen horen van geluid. Gehoorverlies heeft gevolgen voor je sociale leven, je gevoel van veiligheid en je prestaties op de werkvloer.

ONZEKER GEVOEL

Slechter horen kan je onzeker maken. Met name voor wie gehoorverlies heeft is een gesprek voeren vaak een kunst van gemiste woorden raden. Dat maakt onzeker en in sommige gevallen ook achterdochtig. Sociale aangelegenheden zijn vaak minder leuk en vermoeiend.

MINDER ENERGIE

Bij elk gesprek dat je voert staan je oren gespitst. Je bent volop geconcentreerd om de ander te kunnen verstaan. Hoe meer je probeert te horen, hoe meer energie je gebruikt. De bovengemiddelde inspanning die je overdag levert kan ervoor zorgen dat je ’s avonds eerder moe bent. Met als gevolg dat je je meer terugtrekt uit het sociale leven.

WERKEN IN EEN KANTOORTUIN

Wanneer de geluidsblootstelling onder de 80 decibel ligt, maar (mentaal) belastend is, hebben we het over hinderlijk geluid. Een kantoortuin is daarvan een voorbeeld. Werken in hinderlijk geluid of een lawaaiige omgeving kan leiden tot vermoeidheid, concentratieverlies en stress. In het bijzonder bij werknemers die al met gehoorverlies kampen.

MIJN ERVARING

Sinds mijn 4de jaar ben ik slechthorend. Jammer genoeg was er toen nog niet de begeleiding voor slechthorenden zoals die nu bestaat en ik heb tot mijn 58ste maar wat aangerommeld. Sinds 2017 heb ik hoortoestellen en andere hulpmiddelen en heb ik contact met de maatschappelijk werkster van Libra. Dit is voor mij een enorme verrijking waarbij veel puzzelstukjes op hun plaats vielen.

Samen met mijn hoog sensitiviteit en mijn gehoorverlies, is het werken in een kantoortuin waarschijnlijk de oorzaak geweest van mijn burn-out. Omdat ik zo graag overal bij wilde horen, stond ik de hele dag “aan” waardoor ik na een paar uur werken helemaal overprikkeld was. Voordat ik mijn hoortoestellen had dacht ik dat deze wel de oplossing zouden zijn maar helaas was dit niet zo. Mijn hoortoestellen zorgden er zelfs voor dat er minder begrip was voor mijn “probleem”. Mijn collega’s dachten dat mijn hoortoestellen alles oplosten en dat ik nu weer kon functioneren zoals ieder ander. Dit bleek niet zo te zijn. Mijn gehoorverlies geeft nog steeds extra vermoeidheid omdat ik de hele dag meer moeite moet doen om alle gesprekken te volgen.

WAT HEB IK GELEERD?

En het heeft ook voordelen!
Als de kinderen van de buren in huis gillen of hard de trap op rennen dan hoor ik ze niet…..
Als ergens veel lawaai is dan leg ik mijn hoortoestellen uit en dan heb ik er minder last van…..

ADVIESGESPREK AANVRAGEN

Helaas werkt het contact formulier nog niet goed
Ik verzoek je dan ook contact op te nemen via de mail; info@yvore.nl of telefonisch; 06 2339 4592
EXCUSES VOOR HET ONGEMAK!